Sjednejte si s námi schůzku, rádi Vám řekneme více: 222 286 116, info@techsim.cz
Průmysl se mění… Začněte včas.

Blog

Simcenter STAR-CCM+: Cloud ready

13/12/2021

Simcenter STAR-CCM+ je multifyzikální software zaměřený na CFD, které jedinečně integruje komplexní fyziku s inteligentním průzkumem návrhů v jednom prostředí od CADu až po řešení. Je stvořen pro potřeby nejjednodušších až nejpokročilejších simulací CFD.
 
Z podstaty CFD vyplývá, že efektivita výpočtů souvisí s výpočetním výkonem. Z tohoto důvodu více než 80 % simulací Simcenter STAR-CCM+ běží na clusterech.
Simcenter STAR-CCM+ byl vyvinut s ohledem na efektivitu při paralelizaci procesů:

  • STAR-CCM+ lze pralelizovat skrz celé výpočetní workflow, počínaje preprocessingem, přes síťování, po řešení a následné zpracování výsledků.
  • Škálovat lze na více než 100 000 jader. Samozřejmě, že většina lidí nemá k dispozici 100 000 jader. Jakmile se takový výkon počítače stane průmyslovým standardem, Simcenter STAR-CCM+ vám umožní plně využít tyto zdroje k získání výsledků rychleji.

album/Products_Model_Product/73/20.png 


Je jasné, že stále více společností si začíná uvědomovat, že výhody používání simulace výrazně převyšují počáteční náklady, protože poskytuje rychlé a levné prostředí, které inženýrům umožňuje zvážit stovky, ne-li tisíce kompromisů v designu. A to samé říkají i analytici;

  • Ve studii společnosti Aberdeen byly společnosti dotázány, jaké inovace chtějí zavést, aby dosáhly zlepšení výkonnosti při vývoji produktu, a jednoznačným výsledkem je, že zavedení simulací zaujímá přední místo.
  • Při bližším pohledu 73 % respondentů uvedlo, že jejich nejlepším krokem ke zlepšení výkonu ve vývoji je použití simulace v dřívějších fázích vývoje. Společnosti si však také uvědomují, že produkty, které navrhují, jsou složité, přičemž 49 % respondentů uvedlo, že nyní potřebují do svých simulací zkombinovat více oblastí fyziky, aby zvýšili realističnost svých simulací.

Klíčem k úspěchu je tedy použití simulace k nalezení kompromisů v návrhu dříve v procesu vývoje, aniž by došlo ke kompromisům v přesnosti simulací.

album/Products_Model_Product/73/21.png

Cloudová řešení

Cloudové řešení otevírá možnosti posunout vývoj produktu k rané fázi v přijatelném čase. Programy společnosti Siemens jako Teamcenter nebo Simcenter STAR-CCM jsou tak snadno použitelné v cloudu. Je možno je využívat flexibilně. Simcenter STAR-CCM+ dnes běžící v cloudu, buď na veřejných cloudech jako Amazon AWS nebo Microsoft Azure. Je možné ho používat i na platformách třetích stran jako Penguin, Nimbix, Gompute,...

[album/Products_Model_Product/73/01.png] 


Aplikace Simcenter na Rescale:

Další alternativou, kde se dají využívat programy z portfolia Simcenter, je Rescale. Platforma Rescale je poskytovatel cloudu pro programy jako Simcenter 3D, Simcenter Nastran, Simcenter Amesim a samozřejmě také Simcenter STAR-CCM+.

Výhodou je, že uživatelská zkušenost z tohoto prostředí je stejná jako u desktopové verze:

  • Vzdálená plocha ve webovém prohlížeči

  • Používáte vlastní licenci (BYOL) nebo platíte měsíčně

  • Stejné softwarové funkce, pre- i postprocessing

Cloud je drahý a složitý?

Cena a složitost je nejčastějším argumentem, proč cloud do praxe nenasazovat. Faktem je, že ceny veřejných cloudů dosáhly v posledních letech výrazného vylepšení. Obecně se dá říct:

  • Cena za základní hodinu cloudu je obvykle vyšší než náklady na premisu, ale…

  • Žádné dlouhodobé investice (CAPEX)

  • Platíte za to, co používáte (OPEX)

  • Výrazné slevy u závazků na jeden až tři roky

  • Poskytovatelé cloudů jako Rescale nebo Nimbix se snaží udělat práci na cloudu uživatelsky velmi příjemnou - práce z webového prostředí

  • AWS, Azure a Oracle poskytují průvodce nastavením Simcenter STAR-CCM+ 

  • Samotná podpora portfolia Simcenter má rychle rostoucí odborné znalosti v oblasti cloudových implementací
    Flexibilní licencování softwaru Simcenter STAR-CCM+ umožňuje jeho využití kdy a kde je to nejdůležitější. Náklady na software neomezují využití hardwaru (neomezený počet jader za stejnou cenu). Další výhodou je možnost nákupu licence po roce, měsíci nebo po hodině. 


Je tedy třeba dát všechny argumenty proti sobě a možná vás finanční rozvaha nad využitím cloudu ve vaší firmě překvapí.

[album/Products_Model_Product/73/17.png]

TechSim Engineering s.r.o., Budějovická 1550/15a 140 00 Praha 4. Ochrana osobních údajů | Cookies