Sjednejte si s námi schůzku, rádi Vám řekneme více: 222 286 116, info@techsim.cz
Průmysl se mění… Začněte včas.

Blog

Představení prototypu ORC jednotky

01/02/2024

Techsim Engineering představuje prototyp ORC jednotky

[/album/Products_Model_Product/99/CAD_03_frame.png]


Do začátku roku 2024 jsme vstoupili úspěšným představením prototypu naší ORC jednotky o výkonu 1,5 kWe (maximální dosažitelný výkon 8 kWe).

Principem ORC energetické jednotky je cyklus parostrojního zařízení, kde je pracovní látkou organické médium, které přijímá teplo z vnějšího zdroje do uzavřené smyčky. Zařízení konvertuje tepelnou energii na mechanickou práci, která může být využita k výrobě elektřiny nebo k pohonu dalších zařízení (např. kompresoru chlazení). Pracovní médium prochází v průběhu cyklu fázovými změnami. Tato ORC jednotka má sloužit k využití energie v nízkoenergetických zdrojů – odpadní teplo odcházející např. spalinami do atmosféry. S pomocí této jednotky lze využít energetický potenciál soustavy na maximum, snížit ekologickou stopu a ušetřit tak nemalé prostředky.

[/album/Products_Model_Product/99/Snimekobrazovky2024-02-01134202.png] [/album/Products_Model_Product/99/Snimekobrazovky2024-02-01134241.png]

V průběhu návrhu bylo využíváno několika softwarů z našeho portfolia od společnosti Siemens – Simcenter Amesim, Simcenter NX, STAR-CCM+, ... . Simcenter Amesim byl využíván pro odladění výměníků, teplotních a tlakových spádů v systému a v neposlední řadě řízení (ventily, otáčky, ...). Pro návrh turbíny (rotoru, rozváděcího kola, skříně, difuzorů, ...) byly využity CFD simulace v programu STAR-CCM+. Pro pevnostní výpočty všech komponent, včetně návrhu magnetické spojky, byl použit software Simcenter NX.

[/album/Products_Model_Product/99/cfd_cone.png]

O aktuálním vývoji ORC jednotek se dočtete na našem blogu
Více informací o naší ORC turbíně si stáhnete zde.

TechSim Engineering s.r.o., Budějovická 1550/15a 140 00 Praha 4. Ochrana osobních údajů | Cookies